УСПРЫНЯЦЦЕ МАСТАЦКАГА ТЭКСТУ Ў ПАЭТЫЧНЫМ ДЫСКУРСЕ - Барысенка, Вольга (Філологічний часопис, 2016)
У артыкуле разглядаецца адно са складаных пытанняў у гуманітарнай адукацыі – узроўні і этапы арганізацыі ўспрыняцця мастацкага тэксту як асновы паэтычнага дыскурсу (уводны, асноўны, заключны; вынікам правільнай арганізацыі заключнага ўзроўню ўспрыняцця мастацкага тэксту з’яўляецца паўторны зварот чытача да тэксту). Даследуецца паэтычны дыскурс і характарызуюцца яго асноўныя механізмы. Вызначаецца выхаваўчы эфект паэтычнага дыскурсу ў сістэме гуманітарнай адукацыі. Адзначаецца, што складанасць выдзеленага феномена мастацкага ўспрыняцця як адзінкі паэтычнага тэксту абумоўлена радам прычын, у ліку іх – сацыякультурныя умовы, у якіх знаходзіцца сучасны чытач-рэцыпіент. Арганізацыя працэсу мастацкага ўспрыняцця садзейнічае эфектыўнасці засваення мастацкага тэксту і разуменню яго вобразнай сістэмы. Ключавыя словы: гуманітарная адукацыя; мастацкі тэкст; узроўні і этапы арганізацыі ўспрыняцця мастацкага тэксту; паэтычны дыскурс.