ЗАГОЛОВОК ЯК ОСОБЛИВА НОМІНАТИВНО-ПРЕДИКАТИВНА ОДИНИЦЯ - Юлдашева, Людмила (Філологічний часопис, 2016)
Статтю присвячено визначенню лінгвальної сутності заголовка художнього твору. З’ясовано, що заголовки як своєрідні мікротексти, здатні відображати загальнокультурний контекст та окрему інформацію про епоху. Заголовки об’єднані в незамкнену мовну мікросистему, змінну в просторі й часі. Семантика заголовків – це своєрідна сув’язь денотативного, сигніфікативного і референтного складників та конотативних, етимологічних, асоціативних елементів значення. Визначено, що заголовок функціює на інформаційному, лінгвальному, психологічному, емоційно-експресивному рівнях тощо. Обґрунтовано положення про те, що формально заголовок може бути виражений будь-якими мовними одиницями, зокрема реченням, словосполученням чи словом, натомість він не тотожний жодному з них, а є диктумним іменем тексту. Досліджено амбівалентність заголовка, яка полягає в тому, що він, перебуваючи в діалектичних зв’язках із текстом, здатний виявляти двоїсту природу: водночас це два самостійні тексти й структурні компоненти одного цілого. Ключові слова: назва твору; заголовок твору; диктема; номінація; предикація; тематизація; стилізація.