ОБРАЗ РУСАЛКИ В КОНТЕКСТІ ФОЛЬКЛОРНОЇ СЕМІОСФЕРИ УКРАЇНЦІВ - Сивачук, Наталія (Філологічний часопис, 2016)
У статті розглядається образ русалки в українському календарно-обрядовому фольклорі. Порушуються питання ритуально-міфологічної основи свята русалій, ґенези образу русалки, його полісемантичності і поліфункціональності. Автор звертає увагу на світоглядно-духовну та художньо-семантичну його суть. Образ русалки розглядається у зв’язку з системою магічно-релігійних заборон на певні дії, з порушення яких на людину чатує страшна кара. В основі цього образу лежить феномен табу, що спонукало людину вгамовувати свої інстинкти, поставити між собою і своїми природними потягами систему моральних норм. Ключові слова: русалка; календарно-обрядовий фольклор; поліморфізм; амбівалентність; полісемантичність; табу; архетип; сакральні ключі; світоглядні уявлення; лімінальний знак; русальний тиждень.