ФЕНОМЕН ГРИГОРІЯ КОСИНКИ В ІСТОРИКО-ЛІТЕРАТУРНОМУ КОНТЕКСТІ КІНЦЯ 1920 – поч. 1930-х РОКІВ - Ямчук, Павло (Філологічний часопис, 2016)
У статті вивчаються малодосліджені аспекти феномену неординарної постаті вітчизняного Розстріляного Відродження – знакового митця слова, одного з фундаторів філософії й літературної естетики українського імпресіонізму часів його розквіту – Григорія Косинки. Приділено увагу впливу Г. М. Косинки не лише на однодумців, а й на тих, хто не поділяв його погляди. У зазначеному аспекті особистість Григорія Косинки проаналізовано вперше в українській соціально-гуманітарній науці. Приділено увагу паралелі між феноменом Г. М. Косинки й феноменом його сучасника – акад. С. О. Єфремова, які обидва були чільними постатями в рухові Опору українців тоталітарній ідеології й практиці. Приділено увагу початкові ідейного розгрому світогляду й естетики вітчизняного літературного імпресіонізму. Ключові слова: феномен; Григорій Косинка; літературний імпресіонізм; історико-літературний контекст 1920–30-х років; Розстріляне Відродження.