СЕРЕДНЬОПОЛІСЬКА СИСТЕМА ПРИСЛІВНИКА В ПАМ’ЯТКАХ ХVІ–ХVІІ ст. І СУЧАСНИХ ГОВІРКАХ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Гримашевич, Галина (Філологічний часопис, 2017)
У статті проаналізовано адвербіальну систему центральної частини північноукраїнського ареалу періоду староукраїнської мови (на матеріалі пам’яток офіційно-ділового стилю ХVІ – ХVІІ ст.) і сучасних середньополіських говірок Житомирської області (за текстами зв’язного мовлення та відповідями на питання програми-питальника поліщуків старшого покоління), здійснено спробу простеження тяглості прислівників від зазначеного періоду до сучасного стану; виявлено основні закономірності та частоту функціювання адвербіативів у зазначені періоди; охарактеризовано чинники, які вплинули на збереження / зникнення елементів досліджуваного класу слів упродовж історичного розвитку. Ключові слова: прислівник; середньополіські говірки; адвербіальна система; староукраїнська мова; відприкметникові прислівники; відіменникові прислівники; відчислівникові прислівники; означальні прислівники; обставинні прислівники.