НАЗВИ ЇЖІ ТА НАПОЇВ ЯК ОБ’ЄКТ УКРАЇНСЬКОГО МОВОЗНАВСТВА - Оскирко, Олексій (Філологічний часопис, 2017)
У статті проаналізовано стан дослідження лексики на позначення їжі та напоїв у діалектах української мови. Зокрема, зауважено, що вивчення назв їжі та напоїв діалектологи проводять за декількома напрямками: системний опис стану сучасних назв в окремих ареалах української мови, окремо лексико-семантичних груп, пов’язаних із лексикою харчування у складі інших тематичних груп, та вивчення динаміки назв їжі та напоїв. Визначено, що одні науковці обмежують дослідження лише тематичною групою назв їжі та напоїв, інші – зважаючи на мотиваційні зв’язки, розглядають одночасно ще й тематичну групу кухонного начиння. Зауважено, що для вивчення говіркової номінації цінними також є дослідження етнографів та етнологів. Вказано, що залучення матеріалу зі східноподільських говірок розширить інформацію про загальноукраїнський контекст лексики цієї тематичної групи та частково допоможе вирішити питання про ендемізми. Ключові слова: назви їжі та напоїв; східноподільські говірки; тематична група лексики; лексико-семантична група.