ТІЛЕСНІСТЬ Й ІДЕНТИЧНІСТЬ У ПОВІСТІ АРКАДІЯ ЛЮБЧЕНКА «ОБРАЗА» - Кавун, Лідія (Філологічний часопис, 2018)
У статті представлено повість Аркадія Любченка «Образа», яка характеризується пошуком нових смислів, цінностей і художньо відтворює тілесний світ 20-х років минулого століття. В основі структури твору лежить виразна мелодраматична інтрига з характерними мотивами любові, зради, підлості, лицемірства з колізіями пошуку «справжніх людей» і самоствердження у світі. Але в лоні психологічно вивершеної житейської достовірності цей мелодраматизм підноситься до модерного мистецького інтелектуалізму, до художнього осягнення філософських проблем. Автор психологічно переконливо змоделював тип європейської громадської людини, використавши культурософську методологію Шпенґлера. Голос А. Любченка добре чути в рефлексіях героїв «Образи», в яких ніби сфокусовано біографію, долю й автопортрет українця другої половини 20-х років минулого століття. Проаналізовано систему образів твору, що увиразнює глибоку авторову тривогу з приводу дисгармонійності в людських взаєминах, яка посилюється всупереч поступу цивілізації.