ЧИСЛІВНИКИ У СТРУКТУРІ СКЛАДНИХ НОМІНАЦІЙ У ГОВІРКАХ СХІДНОПОДІЛЬСЬКОГО АРЕАЛУ - Тищенко, Тетяна (Філологічний часопис, 2017)
У статті проаналізовано типи і способи номінації різних тематичних груп лексики у східноподільських говірках, мотивовані або які мають у своїй структурі числівники. Досліджено тематичні групи конкретної лексики, зокрема «Бджільництво», «Тваринництво», «Рибальство», «Будівництво», «Одяг, взуття, прикраси» та лексику родильного обряду. Зауважено, що багатослівні номінації утворюються від основ порядкових та кількісних числівників. Основи кількісних числівників використовуються переважно для утворення однослівних номінацій та композитів. Порядкові числівники однаково активні у творенні номенів однослівних та аналітичних, рідше композитів. Найбільшу активність виявляють числівники один, два та перший, другий, передаючи семи ‘ранг’, ‘вік’, ‘розмір’. Ключові слова: номінація; спосіб номінації; східноподільські говірки; типи номінації; тематична група лексики; лексико-семантична група.