ОРНІТОМОРФНІ ОБРАЗИ У ФОЛЬКЛОРНИХ ТВОРАХ - Антонова, Оксана (Філологічний часопис, 2017)
У статті проаналізовано популярні у фольклорних творах орнітоморфні образи – сокола, орла, голуба, лебедя, качки, ластівки, жайворонка, досліджено їх символіку. Зроблено висновок, що у фольклорних текстах птахи символізують повітряну стихію, вони поєднують світ земний і небесний, а водоплавні – єднають три світи (підземний (підводний), земний і небесний). За народними уявленнями, птахи знають усе про минуле, теперішнє й майбутнє, володіють таємницями чарівного зілля, живої та мертвої води, уміють передбачати рух грозових і градових хмар, віщують долю новонародженій дитині. Орнітоморфні образи активно використовуються у фольклорних творах, в українських колядках, щедрівках, легендах, колискових і ліричних піснях, особливого значення образи птахів набувають у народних казках і загадках. Ключові слова: український фольклор; фольклорні твори; орнітоморфні образи; анімістичні вірування; тваринна символіка.