ЖІНОЧІ ОБРАЗИ В «НАРОДНИХ ОПОВІДАННЯХ» МАРКА ВОВЧКА - Кириченко, Віта (Філологічний часопис, 2017)
У статті на основі ретельного аналізу змісту «Народних оповідань» Марка Вовчка здійснено класифікацію жіночих образів. Розкрито образи жінок – закоханих і відданих заміж проти їх волі, щасливих і нещасних, вільних і кріпачок, пізнавши щастя материнства і втративши своїх дітей, люблячих жінок і зраджених чоловіками. Зроблено висновок, що Марко Вовчок закликала читачів до боротьби за власне щастя, до обирання власного життєвого ляху і слідування йому, засуджувала покірність долі та інертність існування. Ключові слова: Марко Вовчок; жіночі образи; «Народні оповідання»; кріпацтво; жіноча доля.