«ЖИВИ, ТУРКМЕНІСТАН!» ХУДОЖНІЙ ОБРАЗ ТУРКМЕНІСТАНУ В СПОГАДАХ «ДАР ЕВДОТЕЇ» ДОКІЇ ГУМЕННОЇ. ІІ - Козинський, Леонід (Філологічний часопис, 2017)
Розглянуто художні особливості сформованого у спогадах «Дар Евдотеї» Докії Гуменної образу Туркменістану як країни зі своєрідним ландшафтом і кліматом, різноманітним національним життям. Вивчення письменницею туркменської мови, поїздка на мовну практику до далекої землі, повернення назад залишили у її спогадах найприємніші враження. Вже в Києві вона написала життєствердну книгу «Живи, Туркменістан!». Спогади про подорож до Туркменістану мають художні компоненти автобіографічної повісті зі значним змістотворчим публіцистичним компонентом, відтворюють низку історичних подій та барвисту галерею мемуарних портретів людей різних національностей. Ключові слова: Докія Гуменна; особистість; «Дар Евдотеї»; Туркменістан; спогади; репортаж.