ОБРАЗИ УКРАЇНЦІВ У ПОВІСТІ ТОДОСЯ ОСЬМАЧКИ «СТАРШИЙ БОЯРИН» - Хлівна, Тетяна (Філологічний часопис, 2017)
У статті розкрито образи повісті Тодося Осьмачки «Старший боярин». Увагу акцентовано на головних героях повісті – Гордієві Лундику і Варці Діяковській як яскравих представниках мешканців українського села, втіленні найкращих національних рис. Проведено паралелі з іншими героями твору, виявлено риси української ментальності. Ключові слова: Тодось Осьмачка; старший боярин; Гордій Лундик; Варка Діяковська; національний характер; любов до рідної землі.