СИМВОЛІКА ДЕРЕВА (ЛІСУ) У ТВОРАХ ФРАНЦІШЕКА КАРПІНСЬКОГО - Борковський, Анджей (Філологічний часопис, 2018)
Для сентиментального поета ліс є місцем, що асоціюється з безпекою, відпочинком, усамітненням, постійністю, а також місцем побачень закоханих. Іноді він виявляє себе еквівалентом поважності та плину часу. Дерева Франциска Карпінського – це мовчазні свідки інтимних зустрічей та матеріал, на якому увіковічнилися щирі зізнання. Дерева вказують на природний порядок світу, повертають до необхідності єднання та взаємності. Ліс і дерева є важливим елементом поетичного стафажу у творах Карпінського. Саме тому митець не видається особливо примхливим і не вишукує рідкісних дерев, зосереджуючи увагу на звичайних видах, що можна було зустріти не тільки в тогочасних садах і парках, але й у дикорослих лісах.