ОБРАЗ УКРАЇНСЬКОЇ ЖІНКИ В ПОВІСТІ «ЗАХАР БЕРКУТ» І. ФРАНКА - Циганок, Оксана; Санівський, Олександр (Філологічний часопис, 2018)
У статті розглянуто жіночий образ історичної повісті «Захар Беркут» І. Франка. Виокремлено та проаналізовано риси національного характеру як складники образу героїні: прагнення свободи (боротися за свободу свого народу; обирати свою долю та відстоювати своє кохання, бути вірною своєму обранцеві; брати участь у чоловічих забавах/полюванні); турбота про батьківщину, рішучість і хоробрість, розвинена уява, допитливість, прагнення особистого розвитку; поєднання елегійних настроїв з нездоланним оптимізмом; глибинна емоційність, кордоцентризм, антеїзм, софійність; життя в громаді; стриманість, чесність, щирість і вірність у коханні.