Фраземи на позначення понять голодний, голодувати в діалектному мовленні - Коваленко, Наталія (Філологічний часопис, 2019)
У статті досліджено особливості вживання та просторове поширення фразеологізмів на позначення понять голодний, голодувати за матеріалами сучасних словників діалектного мовлення. Визначено, що стан і відчуття людини є об’єктом фразеологізації через коди-соматизми, вияв більшої чи меншої міри ознаки. Фразеологізми з діалектними компонентами кодують загальні уявлення людини та її здатність щось характеризувати чи оцінювати. На певних територіях визначаємо специфіку метафоричних перенесень, акценти на різній шкалі вияву ознаки. Лексикографічні праці з говіркового мовлення уможливлюють вивчення локально-діалектних особливостей фразеологізмів та їх компонентів, зокрема в часі та просторі. Сталі вирази на позначення понять голодний, голодувати вирізняються образністю та емоційністю, антропоморфними ознаками, що виявляються через соматизми, номінації предметів побуту, елементів оселі тощо. Поданий аналіз прикладів уживання фразеологічних одиниць лише попередній, проте він засвідчує, що в живому мовленні носіїв говірок виявляються якнайширші функціональні можливості фразем і як виразників станів та почуттів людини, і як реалізаторів комунікативного потенціалу.