Англійські мономіали у фаховій мові права - Чайка, Оксана; Закатей, Юлія (Філологічний часопис, 2019)
У статті представлено огляд англійської мови для права як фахової мови, чи мови особливого призначення, та експериментальний підхід до класифікації та аналізу англійських юридичних термінів, звертаючись до основ алгебраїчної математики у лінгвістиці. Вважається, що українська юридична мова в даний час у порівнянні з англійською фаховою мовою права є «маловивченою» та описаною не в достатній мірі. У вступі Вашій увазі надається загальний огляд понять і визначення власне двох термінів у лінгвістиці – «мова особливого призначення» та «юридичні мономіали (одночлени)». В основній частині статті йдеться про дослідження, що аналізує певні структурні особливості мономіалів у юридичній термінології на прикладах юридичних термінів англійської мови права. В основі лежить покликання на подібність між алгебраїчним виразом, його компонентами та операціями та термінологічним висловом в англійській мові права як мові особливого призначення. Підґрунтям для наукових пошуків і розвідок слугує той факт, що в сьогоденні швидкий розвиток інформаційних технологій та орієнтація на міжкультурну комунікацію в професійній галузі будь-якої діяльності мовця потребують нових інноваційних поглядів на дослідження з акцентом на міждисциплінарний характер. До того ж, навіть у повсякденні як юристи, судді, прокурори, адвокати, так і посередня особистість зіштовхується із синтаксичними моделями словосполучень, які мають у своїй структурі юридичні терміни. У більшості випадків такі терміни права складаються з двох-, трьох- та багатокомпонентних складових незалежно від мови – англійської чи української.