Лінгвалізація часу в паремійних кліше - Шарманова, Наталя (Філологічний часопис, 2019)
У статті розкрито лінгвалізацію часу як одну з універсальних форм буття в паремійній картині світу. Паремійні кліше репрезентують загальночасовий модус актуальності подій. Дихотомія «абстрактне / конкретне» має особливе паремійне представлення: час характеризується фізичним, біологічним і соціальним виміром, соціальне сприймання часу ґрунтоване на зв’язку з виробничою сферою через вимірювані / невимірювані константи, осмислення абстрактного часу здійснюється крізь призму поділу на конкретні часові відрізки. Вербалізація часу відбувається з урахуванням філософського розуміння простору, разом із яким час становить просторово-часовий континуум.