«Голгофа» Леся Гомона в контексті антирелігійного / атеїстичного кітчу української літератури 1920–1930-х років - Димовська, Анна (Філологічний часопис, 2019)
У статті досліджено феномен антирелігійного / атеїстичного кітчу як плакатно-монументального різновиду масової української літератури 1920–1930-х років на матеріалі роману Леся Гомона «Голгофа» (1933), а також ідейно й тематично пов’язаних з ним оповідань А. Любченка «Чужі» (1930), І. Микитенка «З гарячих днів» (1924), повість А. Головка «Можу» (1922). Завдяки порівняльному аналізу вищезазначених творів простежено формування в літературі соцреалізму атеїстичної традиції. У результаті перепрочитання зазначених вище творів у руслі постколоніальної критики встановлено онтологічний характер конфлікту в антирелігійному / атеїстичному кітчі, виявлено його обумовленість трагедією дезорієнтованої особистості в системі зруйнованих цінностей.