O SLANGU (A ARGOTE) V SLOVENSKÝCH VÄZNICIACH - Hladký, Juraj (Філологічний часопис, 2016)
У статті на матеріалі соціолекту ув’язнених досліджено проблеми функціонування арго в аспекті мовно-комунікативної стратегії. Зроблено спробу обґрунтувати незначний вплив арго на соціум. Акцентовано увагу на приховуванні справжнього комунікативного змісту, спричиненого присутністю представників протилежної групи. Вивчення тюремного соціолекту в контексті внутрішньої мовно-комунікативної ситуації засвідчує, що це не арго, а сленг (похідний сленг). Проаналізований матеріал демонструє, що використання арго в інших ситуаціях зумовлено намаганням приховати інформацію. Ключові слова: арго; сленг; код; комунікативна стратегія; приховування інформації; антагоністична група; соціальний статус.