КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОЗНАКИ ДРУГОРЯДНИХ ЧЛЕНІВ РЕЧЕННЯ - Грозян, Ніна (Філологічний часопис, 2016)
© Грозян Н., 2016 Статтю присвячено з’ясуванню класифікаційних ознак другорядних членів речення в річищі сучасних наукових досліджень. Окреслено категорію членів речення як багатоаспектного явища, проаналізовано дослідницькі підходи до вивчення членів речення в традиційному і новітньому мовознавстві. Обґрунтовано дієвість функційного підходу, за яким мінімальні синтаксичні одиниці аналізують на тлі формально-синтаксичної, семантико-синтаксичної та комунікативної структур речення. Зауважено, що цілісне дослідження членів речення ґрунтується на їхній формальній, семантичній і комунікативній диференціації, а тому визначення диференційних ознак мінімальних синтаксичних одиниць повинно ґрунтуватися на врахуванні кореляцій традиційних другорядних членів речення з їхніми формально-синтаксичними, семантико-синтаксичними та комунікативними відповідниками. Ключові слова: член речення; мінімальна синтаксична одиниця; синтаксема; комунікатема; формально-синтаксичний ярус; семантико-синтаксичний ярус; комунікативний ярус; функційна класифікація.