ВАРІАНТНІ ФОРМИ ДАВАЛЬНОГО ВІДМІНКА ІМЕННИКІВ ЯК МОВНИЙ ЛАКМУС ПИСЕМНИХ ПАМ’ЯТОК ХVІІ–ХVІІІ ст. - Денисюк, Василь (Філологічний часопис, 2016)
У статті проаналізовано функціонування давального відмінка іменників чоловічого роду ІІ відміни в літописних пам’ятках у контексті розвитку української літературної мови ХVII–ХVІІІ ст. З’ясовано, що система іменника, засвідчена в текстах історіографічного жанру, відображає тенденцію до активного використання форм на -ови / -еви в іменниках – назвах істот і практично повну відсутність цих флексій в іменниках – назвах неістот, що становить своєрідну стилістичну морфологічну ознаку сучасної української літературної мови. Ключові слова: система словозміни іменника; українська літературна мова ХVII–ХVІІІ ст.; церковнослов’янська мова; флексія; чоловічий рід; давальний відмінок.