ПРОБЛЕМА ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ СКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ В АСПЕКТІ ТЕОРІЇ ПЕРЕХІДНОСТІ - Шитик, Людмила (Філологічний часопис, 2016)
У статті зроблено аналітичний огляд теоретичних концепцій вивчення різних типів складного речення в традиційному і новітньому мовознавстві. Окреслено класифікаційні засади типології складнопідрядних, складносурядних та безсполучникових речень. Концепції вивчення складнопідрядних речень об’єднано в чотири групи залежно від загальних підходів до з’ясування їхньої сутності: логіко-граматична, формально-граматична, структурно-семантична і функційна класифікації. З’ясовано, що типологія складносурядних речень ґрунтується на врахуванні особливостей їхньої формально-граматичної, семантико-синтаксичної та комунікативної організації. Зауважено, що безсполучникові речення логічно аналізувати на основі загальновизнаних у сучасному мовознавстві теоретичних засад складного речення, зважаючи на семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами. Обґрунтовано дієвість структурно-семантичного підходу для опису складних речень в аспекті теорії перехідності. Ключові слова: складне речення; складнопідрядне речення; складносурядне речення; безсполучникове речення; логіко-граматична класифікація; формально-граматична класифікація; структурно-семантична класифікація; функційна класифікація; теорія перехідності; синкретичні складні речення.