ЛІНГВІСТИЧНІ ОСНОВИ ТА ПСИХОЛІНГВІСТИЧНІ ЧИННИКИ НАВЧАННЯ РИТОРИКИ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ ПРОФІЛЬНОЇ ШКОЛИ - Сауляк, Лариса (Філологічний часопис, 2016)
Засвоєння української мови вимагає від людини вмінь оцінювати її виражальні засоби і користуватися ними в усному й писемному мовленні. Риторизація навчального процесу повинна йти від мовних одиниць до їх ролі в тексті, від спостереження над текстами-зразками до створення власного тексту. Уведення активних форм навчальної комунікації підвищує рівень мотивації мовленнєвої поведінки учнів. Ключові слова: риторика; комунікативна підготовка; оратор; мовець; мовна особистість; лінгвістичні основи; риторичний текст; культура мовлення.