НАЗВИ ПОСАДОВИХ ОСІБ У ДІЛОВІЙ ДОКУМЕНТАЦІЇ ХІV–ХVІ ст. - Денисюк, Василь (Філологічний часопис, 2017)
У статті на матеріалі актів купівлі-продажу ХІV–ХVІ ст. досліджено лексику на позначення посадових осіб. Аналізовані пам’ятки в цій групі засвідчують як питомі, так і запозичені слова. У ділових текстах спостерігаємо своєрідний ієрархічний спад, спричинений розвитком інфраструктури діловодства: від уживання лексем на позначення посадових осіб високої / найвищої гілки влади у ХІV ст. (князь, господаръ, кроль та ін.) до лексем на позначення посадових осіб місцевої гілки влади в документах ХV–ХVІ ст. (войтъ, писаръ, маршалокъ, владика, дъякъ та ін.). Ключові слова: українська ділова мова ХІV–ХVІ ст.; акти купівлі-продажу; лексика; початковий протокол; основна частина; кінцевий протокол.