ЗАСТАРІЛА ЛЕКСИКА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ У ФУНКЦІЙНО-МОТИВАЦІЙНОМУ АСПЕКТІ - Савчук, Наталія (Філологічний часопис, 2017)
У статті проаналізовано наукову літературу і сформульовано теоретичні положення про вивчення механізмів мотивації лексичних одиниць; представлено співвідношення понять ідіостиль та ідіолект як ключових репрезентацій індивідуальної мовної особистості автора художнього твору; надано визначення поняття мотиваційно зв’язаних слів у сучасній лінгвістиці та окреслити їх ключові характеристики будь-якого художнього твору; охарактеризовано застарілий лексичний склад як ключових мотиваційно зв’язаних слів; надано приклади застосування мотиваційно зв’язаних слів у творах Лесі Українки, репрезентованих різними тематично-функційними групами застарілої лексики. Ключові слова: мотивація; ідіостиль; ідіолект; мотиваційно зв’язані слова; застарілий лексичний склад; Леся Українка.