СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНА МОДИФІКАЦІЯ ЗНАЧЕНЬ ПОМ’ЯКШЕНОГО СПОНУКАННЯ В СИНТАКСИЧНИХ СТРУКТУРАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ XVI – XVIII ст. - Шевчук, Інна (Філологічний часопис, 2017)
У статті проаналізовано структурно-семантичні характеристики пом’якшувальних імперативів в українській мові XVI – XVIII ст. Семантика імперативних конструкції, що виражають прохання, благання та пораду, реалізується в цей історичний період за допомогою як спеціалізованих морфологічних і синтаксичних засобів (наказовий спосіб, перформативні та еліптичні речення), так і неспеціалізованих (форми інших способів дієслова, вставні слова та словосполучення, інтонація). Ключові слова: імператив; парадигма; пом’якшене спонукання; спеціалізовані й неспеціалізовані морфологічні та синтаксичні засоби; структурно-семантична стратифікація.