ОБРАЗ БОЖОЇ МАТЕРІ В ПОЕМІ «МАРІЯ» ТАРАСА ШЕВЧЕНКА - Гончарук, Валентина (Філологічний часопис, 2017)
У статті розкрито створений Т. Шевченком апокрифічно-фольклорний образ Божої Матері, який постав на ґрунті архаїчного культу Матері-Землі. У цьому образі, на відміну від формалізованого церковного пошанування Діви Марії, відбилися сердечні, щирі та лагідні почуття українських жінок-матерів до свої дітей. У поемі «Марія» Т. Шевченко розповідає про матір, яка, підкоряючись Божій волі, народжує сина для великої жертви заради спасіння всього людства. Образ Божої Матері втілює в собі високе духовне начало, уміння гідно зносити усі випробування і страждання, а також найвищий прояв гуманізму і самопожертви. Ключові слова: образ Божої Матері; творчість Т. Шевченка; Діва Марія; культ Великої Матері; архетип доброї Матері-Землі.