МІФОЛОГЕМИ КОБЗАРСЬКО-ЛІРНИЦЬКОЇ ТРАДИЦІЇ В РОМАНІ Л. МУСІХІНОЇ «ЗВИЧАЙНИК» ЯК ВИХОВНИЙ ПРОСТІР - Денисюк, Оксана (Філологічний часопис, 2017)
У статті на основі вивчення змісту старосвітського роману Л. Мусіхіної «Звичайник» виокремлено та проаналізовано міфологеми філософії буття інституту кобзарства, їх роль у формуванні національного світогляду молодого покоління українців. Актуальність статті зумовлена відсутністю належного осмислення ролі кобзарства в історико-педагогічній та літературознавчій думці України, недостатнім розумінням сакральності самого явища, спотвореним тенденційним трактуванням образу співця героїчної слави в історії літературної освіти. Ключові слова: міфологема; кобзар; дорога; філософія дороги; філософія часу; філософія буття; сакральний сміх.