УРОКИ РОЗВИТКУ ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ: РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ТИПОЛОГІЙ У ЛІНГВОДИДАКТИЦІ ХХ СТОЛІТТЯ - Кучеренко, Ірина (Філологічний часопис, 2017)
У статті з’ясовано сутність сучасного уроку української мови в аспекті компетентнісного мовного навчання. Представлено аналіз типології і структури уроків розвитку зв’язного мовлення у лінгводидактиці ХХ століття. Визначено роль уроків розвитку зв’язного мовлення у процесі формування комунікативної компетентності учнів, проаналізовано загальновизнані типології уроків розвитку зв’язного мовлення у класифікації О. Біляєва, М. Стельмаховича, Г. Шелехової, М. Пентилюк, окреслено шляхи їх реалізації у практиці навчання української мови. Ключові слова: сучасний урок української мови; уроки розвитку зв’язного мовлення; типи уроків розвитку зв’язного мовлення; типи уроків розвитку зв’язного мовлення у класифікації О. Біляєва, М. Стельмаховича, Г. Шелехової, М. Пентилюк.