ДИНАМІЧНІ ПРОЦЕСИ У ФРАЗЕОЛОГІЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Глуховцева, Ірина (Філологічний часопис, 2018)
У статті актуалізовано питання про збагачення фраземінікону української мови на сучасному етапі розвитку шляхом утворення неофразем, оказіональних і загальномовних варіантів, трансформ, порушено питання про пасивізацію стійких сполучень слів і способи оновлення вислову. Автор доводить, що динамічні процеси у фразеологічному складі демонструють умовний характер традиційних дефініцій фразеологічних одиниць, згідно з якими стійкість (стабільність) компонентного складу належить до універсальних (загальномовних) її ознак. Вона зазвичай релятивна, не охоплює всіх стійких сполучень слів, є радше орієнтиром у визначенні цієї мовної одиниці, ніж обов’язковою ознакою. Неофразеологізми в сучасних умовах можуть утворюватися на основі зворотів запозиченого характеру, висловів напівтермінологічного типу, перифраз-інтернаціоналізмів, жартівливо-іронічних утворень сталого характеру, які в тексті виконують яскраву стилістичну функцію та здатні до перетворень.