ВІДЕТНОНІМНІ НАЗВИ З ОСНОВОЮ "ЛЯХ" У ГОВІРКАХ БІЛОРУСІ - Точило, Наталя (Філологічний часопис, 2018)
У статті проаналізовано відетнонімні утворення з компонентом «лях», засвідчені в білоруських діалектах: антропоніми (Лях, Ляхов, Ляхович); ойконіми (Ляховичі); мікротопоніми: дрімоніми (назви лісів) (Ляхівщина, Ляховиця); дромоніми (назви доріг) (Ляхівська дорога); агроніми (назва полів, землеволодінь) (Ляхівка, Ляхівські поля); ороніми (назви будь-яких форм рельєфу) (Ляхівська гора). Антропонімний і топонімічний матеріал використано для порівняння білоруських регіонів із сусідними регіонами Росії, населеними слов’янами. Теоретичний матеріал збагачений даними, отриманими із серії білоруських літописів «Пам’ять», а також з ономастичних словників, праць відомих дослідників Полісся, лексикографічних праць та історії Білорусі. Авторка описала і проаналізувала номінації, які містять етнонім «лях» (знані поляки в Білорусі), поділила групи за особливостями семантики, дала свої лінгвістичні та культурологічні характеристики, описали інші особливості цих одиниць, показали динаміку їх використання. Зафіксовані антропоніми та мікротопоніми з основою «лях» мають досить значний номінаційний потенціал і формують мовну та культурну картину населення Білорусі. Адже частина досліджуваного регіону належить полякам, які протягом тривалого часу живуть серед білорусів. Етнонім «лях» та похідні відображають багатовікові контакти білорусів і поляків.