УКРАЇНСЬКА МОВА ДЛЯ ПРАВА І ПОРТУГАЛЬСЬКА МОВА ДЛЯ ПРАВА ЯК «НЕДОВИВЧЕНІ» МОВИ ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ - Чайка, Оксана (Філологічний часопис, 2018)
Ця стаття має на меті представити огляд двох мов для професійного спрямування і розвитку – української для права та португальської для права. Проведене дослідження та аналіз інформації про українську та португальську мови як мови для конкретних цілей уможливлюють дійти висновку про факт «недовивчення» або недостатньої уваги до вивчення зазначених мов у розрізі сформульованих цілей. У статті здійснено загальний огляд мов для конкретних цілей і висвітлюється низка тлумачень самого терміну. Особливу увагу приділено окресленню факту, що в більшості визначень терміна «мова для особливих цілей» стрижневим моментом є методологія викладання та вивчення мови, у зв’язку з чим мова для спеціальних цілей як галузь прикладної лінгвістики постає у другорядній ролі. Далі з метою окреслити особливості функціювання мови для спеціальних цілей запропоновано два окремі розділи. Перший з них сфокусовано на українській мові для права, а другий – португальській для права. Водночас обидва розділи відображають обсяги вивчення лінгвістичного феномену та зосереджуються на пояснення окремих деталей мовного корпусу, відповідно. Нарешті статтю завершує стислий виклад з тем лінгвістичних досліджень та інтересів учених і науковців, нещодавно запропоновані для наукового аналізу та дискусійного обговорення під час 21st Conference on Language for Specific Purposes (ХХІ Конференція, присвячена вивченню питань мови для особливих цілей), що відбулася 28–30 червня 2017 року в Бергені, Норвегія. Результат такої розвідки може слугувати належним підґрунтям для усвідомлення потреби поєднати професійні знання і зусилля науковців для здійснення подальших наукових досліджень так званих «недодосліджених» мов, тобто мов, що стоять дещо осторонь, наприклад, від англійської та іспанської. Значним внеском у розвиток сучасного мовознавства можуть слугувати знахідки та аналіз порівняння і протиставлення методологій і цілей навчання іноземних мов, їхнього вивчення в рамках академічних лінгвістичних досліджень, подальшого поширення та практичного застосування у професійних колах.