ПРІОРИТЕТНІСТЬ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ В ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ - Кучеренко, Ірина; Мамчур, Лідія (Філологічний часопис, 2018)
Стаття присвячена актуальній проблемі в освітній системі України – реалізації компетентнісного підходу у процесі професійної підготовки майбутнього вчителя української мови. З’ясовано особливості компетентнісного підходу як визначального концептуального вектора реформування та оновлення професійної освіти. Обґрунтовано пріоритетність і значущість у теорії та практиці навчання і виховання особистості компетентнісного підходу, здатного забезпечити діяльнісну практикоорієнтовану спрямованість навчального процесу у ЗВО. Визначено основні умови, які забезпечують упровадження компетентнісного підходу. Встановлено, що професійна підготовка сучасного вчителя на основі компетентнісного підходу є потребою часу, оскільки робить акцент на діяльнісному змісті освіти, що передбачає навчання студента способам діяльності, здобуття досвіду самостійного розв’язання професійних завдань і життєвих потреб.