ОРНІТОНІМ ЛЕЛЕКА В СУЧАСНОМУ УКРАЇНСЬКОМУ ДІАЛЕКТНОМУ МОВЛЕННІ - Коваленко, Наталія (Філологічний часопис, 2018)
У статті досліджено особливості вживання та просторове поширення орнітоніма лелека та його діалектних варіантів на матеріалах текстів говіркового мовлення та лексикографічних праць. Аналіз засвідчив наявність ареальних кореляцій, коли територія побутування фраземи та її компонента збігається повністю або частково. Окрім численних варіантів загальновідомого фразеологізму лелека приніс як відповідь на дитяче запитання «Звідки мене взяли?», спостережено, що сталі мовні вислови з досліджуваним компонентом є не тільки у складі текстів про традиційні народні обряди, а й можуть образно характеризувати зовнішній вигляд людини, її поведінку, психологічні стани.