ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФЕНОМЕНА «СИСТЕМА» - Слободинська, Тамара (Філологічний часопис, 2018)
Автор окреслює місце і роль системної методології в сучасній лінгвістиці, проводить логіко-епістемологічний аналіз поняття «система» і його використання в контексті сучасного наукового знання про системи загалом і знакові системи зокрема. Розкрито також зміст понять «системний підхід», «системна методологія», «системний аналіз». Приділено увагу основним завданням системного аналізу: горизонтальній і вертикальній інтеграції науково-дисциплінарного знання.