ОНОВЛЕННЯ ЖАНРУ ІСТОРИЧНОГО РОМАНУ «ЗАЛИШЕНЕЦЬ. ЧОРНИЙ ВОРОН» ВАСИЛЯ ШКЛЯРА - Пономаренко, Віталій (Філологічний часопис, 2018)
У статті проаналізовано характерні риси стилю В. Шкляра – автора історичного роману «Чорний Ворон». Окреслено особливості жанру історичного роману, способи оновлення відтворення історичних подій у творі, риси художнього історизму автора, проаналізовано композиційну структуру роману. Особливості жанру сучасного українського історичного роману визначено крізь призму поетикальної структури в сукупності зі світоглядною позицією автора та пропагованими ним національними міфологемами.