Вербалізація концептуальної парадигми життя / смерть в українських народних баладах - Молодичук, Ольга; Шиманська, Вікторія (Філологічний часопис, 2019)
У статті проаналізовано особливості вербалізації антонімійної концептуальної парадигми життя / смерть, звернено увагу на лексико-фразеологічні засоби, що беруть активну участь у мовному оформленні динаміки конфлікту між героями та подальшого його розв’язання. Прикметним є факт насичення балад фразеологізмами, що репрезентують семантичне поле «померти», а також атрибутивами як контекстуальними виразниками світлого і темного аспектів дійсності.