ПРИЧИНИ ВЕРБАЛЬНИХ ТАБУ В НІМЕЦЬКІЙ ЛІНГВОКУЛЬТУРІ - Курагіна, Любов (Філологічний часопис, 2018)
У статті розглядаються вербальні табу, які існують у сучасній німецькій мові. Розглянуто їхню специфіку та особливості функціонування в німецькомовному середовищі. Важливість дослідження визначається необхідністю вивчення мовних табу як одного з найбільш живих і експресивних засобів репрезентації культурного світу певного народу, а також тісних зв’язків між мовою, національною ментальністю та культурою. Основна мета статті - дослідити та проаналізувати найпоширеніші причини дотримання вербальних табу в німецькій лінгвокультурі. Автор висуває гіпотезу, що різноманітні табу (слова, вислови або теми) виникають на основі різного роду страхів, властивих людині. Незважаючи на специфіку досліджуваного матеріалу, використано різноманітні методи наукового аналізу, які забезпечили всебічне розуміння цього явища. Проаналізувавши тлумачення терміна «мовне табу» в теоретичній літературі, автор використала метод відбору мовних одиниць, щоб проаналізувати тексти німецьких засобів масової інформації за 2010-2018 рр. Вивчення теоретичного та фактичного матеріалу дало змогу ідентифікувати та охарактеризувати основні причини існування мовних табу в німецькій лінгвокультурі. На основі аналізу психологічних, соціальних і релігійних чинників виникнення мовних табу зроблено висновок, що біологічні та соціальні страхи народу впливають на формування словникового складу мови. Оскільки біологічний страх впливає і на сучасні умови життєдіяльності людини, то назви деяких тварин, імена богів, імена відомих людей і святих потрапляють під мовну заборону і замінюються евфемізмами. Соціальний страх спричиняє ситуацію табуювання, якщо людина відчуває загрозу свого соціального статусу чи самооцінки. Результати дослідження доводять, що в сучасному німецькому суспільстві соціальні страхи щодо виключення людини з її оточення (сім’ї, кола друзів або колег) відіграють велику роль. Страх, що індивіда сприйматимуть як чужака, нещасну людину, расиста або ігноруватимуть за його ідеї чи заяви про інших людей, права людини або права жінок, змушує уникати використання певних слів або висловів і замінити їх іншими, "дозволеними" в суспільстві словами. Процес табу в сучасній культурі німецької мови зумовлений роздумами, соромом, соціальним тактом і самоцензурою. Аналіз причин лінгвістичного табуювання дає змогу дослідникові поглибити знання німецької мови та культури, а також простежити шляхи виникнення мовного табу на сучасному етапі функціонування мови.