Синтагматичні відношення в семантиці гастрономізмів (на матеріалі кулінарних сайтів Інтернету)
DOI:
https://doi.org/10.31499/2415-8828.1.2022.257938Анотація
Стаття присвячена лінгвістичній семантичній характеристиці гастрономізмів на матеріалах кулінарних сайтів Інтернету. Гастрономізми визначені як найменування страв, які вживають для харчування. Доведено, що важливою стороною гастрономічної семантики є синтагматичні відношення у складних найменуваннях, які базуються на лексичних і граматичних значеннях їх компонентів. У статті виокремлено три види комбінації мовних одиниць у гастрономізмах: 1) за компонентами значень; 2) за денотатами, на які вказують мовні одиниці; 3) за граматичними значеннями (синтаксичними позиціями). За компонентами значень поєднуються родові імена кулінарних виробів та імена з додатковими харчовими та нехарчовими значеннями, а також родові імена та власні імена, що становлять собою іншомовні запозичення, топоніми та антропоніми. За денотатами складні гастрономізми є, як правило, поєднанням денотативних значень страв та їх харчових і нехарчових ознак, страв та їх частин, а також страв і способів їх приготування, їх призначень та функцій. За граматичними значеннями виокремлено поєднання суб'єкта та його визначень – простих і складних. Особливим видом поєднань за граматичним значенням є розгорнуті суб'єкти, що складаються з родової номінації страви і власного імені.
Ключові слова: гастрономізми, кулінарні сайти, семантика, синтагматичні відношення, лексичне значення, граматичне значення, денотат.
Завантаження
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.