Синтагматичні відношення в семантиці гастрономізмів (на матеріалі кулінарних сайтів Інтернету)

Автор(и)

  • Людмила Кулешова Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Україна https://orcid.org/0000-0002-7816-8810
  • Надія Степаненко Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Україна https://orcid.org/0000-0002-8233-2679

DOI:

https://doi.org/10.31499/2415-8828.1.2022.257938

Анотація

Стаття присвячена лінгвістичній семантичній характеристиці гастрономізмів на матеріалах кулінарних сайтів Інтернету. Гастрономізми визначені як найменування страв, які вживають для харчування. Доведено, що важливою стороною гастрономічної семантики є синтагматичні відношення у складних найменуваннях, які базуються на лексичних і граматичних значеннях їх компонентів. У статті виокремлено три види комбінації мовних одиниць у гастрономізмах: 1) за компонентами значень; 2) за денотатами, на які вказують мовні одиниці; 3) за граматичними значеннями (синтаксичними позиціями). За компонентами значень поєднуються родові імена кулінарних виробів та імена з додатковими харчовими та нехарчовими значеннями, а також родові імена та власні імена, що становлять собою іншомовні запозичення, топоніми та антропоніми. За денотатами складні гастрономізми є, як правило, поєднанням денотативних значень страв та їх харчових і нехарчових ознак, страв та їх частин, а також страв і способів їх приготування, їх призначень та функцій. За граматичними значеннями виокремлено поєднання суб'єкта та його визначень – простих і складних. Особливим видом поєднань за граматичним значенням є розгорнуті суб'єкти, що складаються з родової номінації страви і власного імені.

Ключові слова: гастрономізми, кулінарні сайти, семантика, синтагматичні відношення, лексичне значення, граматичне значення, денотат.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Людмила Кулешова, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького

кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри російської мови, зарубіжної літератури та методики викладання Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Надія Степаненко, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького

здобувачка освітнього ступеня «магістр» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-31

Як цитувати

Кулешова, Л., & Степаненко, Н. (2022). Синтагматичні відношення в семантиці гастрономізмів (на матеріалі кулінарних сайтів Інтернету). Філологічний часопис, (1), 80–86. https://doi.org/10.31499/2415-8828.1.2022.257938

Номер

Розділ

МОВОЗНАВСТВО