Причини виникнення варіантів антропонімів на пограниччі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31499/2415-8828.1.2020.204083

Ключові слова:

варіативність, антропонімікон, пограниччі, адаптація християнських імен, система вокалізму і консонантизму, інтерференція

Анотація

У статті проаналізовано імена, записані польською мовою в книгах реєстрації жителів Поліського воєводства з 1919 р. по 1939 р., що зберігаються у фондах Державного архіву Брестської області.

Вибір Брестської області як зони для проведення ономастичних досліджень зумовлений геополітичним, історичним і культурним значенням цієї території. Характерною рисою регіону є його пограничний статус як географічно, так і етнічно, оскільки Брестська область розташована на стику білоруської, польської та української областей.

Відмінною особливістю репертуару назв прикордонних областей Білорусі в першій половині ХХ ст. було співіснування трьох систем найменування: церковно-канонічної російської мови, католицької польської мови та місцевої, для якої властива взаємодія білоруської мови та діалекту. Предметом аналізу було різноманіття фонетичних та морфологічних варіантів особових імен, що функціювали в досліджуваний період як у православних, так і в католиків.

У статті висвітлено різні аспекти адаптації християнських імен у російській, білоруській і польській мовах у Брестській області як у діахронії, так і в синхронії.

З позицій діахронії наявність різних варіантів антропонімів пов’язана з розвитком давньоруської та старопольської мов, тобто з різними історичними процесами, що відбувалися в системі вокалізму й консонантизму: чергування голосних і приголосних, поява протетичних та епентетичних звуків та ін.

У синхронії проаналізовано варіанти імен, яким властиві особливості білоруської мови, а також варіанти особових імен, що відрізняються діалектними лінгвальними особливостями.

У статті проаналізовано фамільярні та пейоративні варіанти християнських імен, з’ясовано найпродуктивніші словотвірні форманти, а також вплив міжмовних контактів, активних у 1-й половині ХХ ст. для досліджуваного пограниччя, на варіантність антропонімів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Катерина Вертейко, Брестський державний університет імені О. С. Пушкіна

Старший викладач кафедри загального та російського мовознавства Брестського державного університету імені О. С. Пушкіна

Посилання

Вайнрайх, У. (2000). Языковые контакты. Состояние и проблемы исследования. Благовещенск, 264 с.

Петровский, Н. А. (1995). Словарь русских личных имён. Москва, 414 с.

Фасмер, М. (1986). Этимологический словарь русского языка. В 4 т. Т. 2:

Е–Муж. Пер. с нем. и доп. О. Н. Трубачева. Москва, 672 с.

Янкоўскі, Ф. М. (1983). Гістарычная граматыка беларускай мовы. 2-е выд., выпр. і дап. Мінск, 271 с.

Янович, Е. И. (1986). Историческая грамматика русского языка. Минск, 318 с.

Dubisz S., Długosz-Kurczabowa K. (2006). Gramatyka historyczna jezyka polskiego w testach, cwiczeniach i tematach egzaminacyjnych. Warszawa, 222 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-31

Як цитувати

Вертейко, К. (2020). Причини виникнення варіантів антропонімів на пограниччі. Філологічний часопис, (1). https://doi.org/10.31499/2415-8828.1.2020.204083

Номер

Розділ

МОВОЗНАВСТВО